Tutkimus- ja konsultointipalvelut:


Tutkimusohjelmat, geofysikaaliset mittaukset ja luotaukset eri menetelmillä, hydrauliset mittaukset, metallien ja säiliöiden etsintä, projektihallinta, kenttätyön valvonta, laadunvarmistus, tuloskäsittely, tulkinta ja mallintaminen, menetelmäkehitys ja konsultointi.

Geosto Oy:llä on pitkäaikainen kokemus sovelletun geofysiikan menetelmien käytöstä kaivosten, rakentamisen, geotekniikan, ympäristön ja luonnonvarojen tutkimuksiin. Tarjoamme asiakkaalle kokonaisvaltaisesti geofysiikan mittausten käytön - alkaen tutkimustarpeeseen perehtymisestä ja mittausten kautta tulkintaan ja raportointiin. Mittaukset tehdään joko omin tai vuokratuin kalustoin tai alihankintana harvoin käytetyille erikoismittauksille.

TAUSTATIETOA - Geofysiikan mittaukset ja tutkimusmenetelmät


Geofysikaaliset tutkimukset ovat maan, kallion ja luonnon materiaalien tutkimuksessa käytettäviä fysikaalisia mittauksia ja tutkimustapoja. Niitä voidaan kutsua myös maan mittauksiksi tai kaukokartoitukseksi. Lähtökohtaisesti ne ovat normaaleja fysiikan mittauksia,joissa hyödynnetään maan ominaisuuksien fysikaalista vaihtelua eri tilanteissa ja mittaukset on sovellettu muotoon, joka voidaan maassa, ilmassa tai vedessä toteuttaa. Maan ominaisuuksia ovat mm. magneettisuus, painovoima (aineen tiheys), sähkönjohtavuus, aineen polaroituvuus,  lämmönjohtavuus, radioaktiivisuus sekä aineen (seismiset) kimmo-ominaisuudet. Geofysiikan mittauksissa voidaan hyödyntää luonnossa vallitsevien kenttien mittausta (passiivinen) tai keinotekoisin lähtein aikaansaatua (aktiivinen) havaintoa. Esimerkkinä ensimmäisestä on maanjäristyksen aikaansaama täryaalto ja jälkimmäisestä maatutka, jossa havainnoidaan laitteen lähettämän aallon etenemistä ja heijastumista maan rakenteista.

Geofysiikan mittauksia voidaan toteuttaa monin eri laite- ja menetelmäteknisin tavoin, jotka on kehitetty vaihteleviin tutkimustarpeisiin. Tutkimustarpeita ovat erilaisten kohteiden kartoitus alkaen yksittäisten kivien mittaamisesta ja pintamaiden kartoituksesta ulottuen aina syvällä oleviin öljyesiintymiin tai maankuoren tutkimukseen. Toinen vaihtelu liittyy tutkimusten skaalaan ja tarkkuuteen - eri kokoluokassa samaakin geofysiikan menetelmää sovelletaan eri tavoin. Sovelletun geofysiikan menetelmiä käytetään ilmasta, maalta ja rei'istä tehtävissä tutkimuksissa. Niillä on keskeinen sija maapallon energia- ja raaka-ainevarojen löytämisessä ja hyödyntämisessä. Taulukko geofysiikan ja hydrologisten menetelmien käytöstä ja soveltuvuudesta eri tutkimustarpeissa opastaa asiassa: taulukko kuvana jpeg-fomaatissa.

Geofysiikan tutkimusmenetelmien yksi merkittävä tarve on kartoittaa jokin alue jatkotutkimusten kohdentamiseksi. Silloin tavoitteena on havaita poikkeamat normaalista luonnon taustavaihtelusta ja osoittaa poikkeavat (anomaaliset) kohteet. Tässä peruskäytössä - kuten malminetsinnässä - menetelmät ovat hyvin hyödyllisiä suhteessa kustannuksiin. Toinen tutkimustapa on kartoittaa jokin maan ominaisuuden vaihtelu yleisesti, esimerkkinä kalliopinnan aseman vaihtelu tai savikerrosten esiintyminen alueella tai vaikkapa lämpöominaisuudet porakaivossa sen lämmöntuoton arviointiin. Hydrologiset mittaukset maassa ja kalliossa kuuluvat sovelletun geofysiikan mittauksiin: pumppauskokeet (yksireikä ja reiästä reikään), virtausmittaus ja vesimenekkikokeet.

Esimerkkinä geofysiikan tuloksistamme on alla esitetty sähkönjohtavuuden rakennemalli, missä kohdealueelta eri maalajit, pohjaveden taso ja korkean ionipitoisuuden veden esiintyminen mitattiin ja mallinnettiin (korkea sähkönjohtavuus sininen, matala oranssi-punainen, maalajit eri värisävyinä).

NOVEL-EM

Geofysikaalisia mittauksia käytetään myös materiaalien tutkimiseen, esimerkkeinä tien eri rakennekerrosten mittaus, maan kantavuuteen liittyvä kartoitus, tarvekiven eheyden laaduntarkastus tai raudoituksen paikallistaminen betonista. Mittausten suorittajan tai valvojan kokemuksella, laitetarkistuksilla ja kalibrointimittauksilla on merkitystä - maan ja materiaalinen ominaisuusarvot vaihtelevat normaalistikin laajoissa rajoissa.

Edellä mainittujen menetelmien etuna on jatkuva tieto linjalla, alueella tai tilavuudesta ja kohtuulliset käytön kustannukset. Selkeä etu on myös ekotehokkuus: ympäristöystävällisyys (useimmiten ei jälkiä maastoon), tutkimuksissa itsessään kuluu vähän energiaa ja materiaaleja. Geofysiikan tutkimukset ovat ainetta rikkomatonta. Etuna pidetään yleisesti myös maan tai materiaalin tutkitaan in-situ (luonnontilassa) ja siten tulokset edustavat häiriintymätöntä olotilaa.

Suurin rajoitus on tulosten monikäsitteisyys monille menetelmille. Monikäsitteisyyttä voidaan pienentää kahden tai useamman menetelmän yhteiskäytöllä, tukitiedoilla ja tulosten laadukkaalla yhteistulkinnalla. Tukitiedoilla tarkoitetaan geologista kohdetietoa, näytetietoa (petrofysiikka ja poraukset) ja muuta kohteesta saatavilla olevaa ominaisuuksien ja geometrioiden tietoa.


Company Geosto Oy

Copyright © 2024 Geosto Oy, Lallintie 6, 00700 HELSINKI, Puh 050 5411 330 | Sivukartta / Sitemap