Palvelumme:


Kaivannaisteollisuuden ympäristömittaukset, valvonta, pohjaveden tutkimus, NOVEL-EM, aineiden kulkeutumisen selvittäminen, patojen rakenteen ja suotauman tutkimus, suojausten toimivuuden mittaukset, maaperän, kallion ja veden mallinnus, puhdistussuunnittelu, konsultointi, tietomallinnus, MAAMALLI-tuote, tiedonhallinta, konsultointi ja koulutus ja lausunnot.

PALVELUKUVAUS - MAAPERÄN, KALLION JA POHJAVEDEN TUTKIMUS


Vesi on elintärkeä maan luonnonvarantona. Puhtaan juomaveden ja käyttöveden kysyntä kasvaa maailmanlaajuisesti. Vesivarantojen laadun säilyttäminen, suojelu ja hallinta varmistavat niiden käytettävyyden. Myös rakentamisen, teollisuuden ja kaivannaistoiminnan hankkeissa pohjavesi ja vesien hallinta on aina huomioitava. Liiketoiminta on usein pitkäaikaista kuten myös ympäristön, maan ja vesien seuranta. On hyvä tiedostaa, että maanalaiset ilmiöt voivat edetä jatkuvana merkkejä antamatta ja tekniset rakenteet voivat vaurioitua.

Pohjaveden hallinnan ja pilaantumistapausten selvityksissä on ensin tilannekuvan luominen keskeistä tutkimuksen ja näytteenoton suunnitteluun. Oikea yhdistelmä ja vaiheistus kaukokartoitusta, näytetutkimusta ja geohydrologisia mittauksia, porausta ja kairausta sekä geologista rakennetulkintaa tuottaa parhaan tuloksen. Puhdistamisessa suunnittelu vaativat luotettavat tiedot - muutoin hankkeen toimivuus ja sitä kautta kesto ja kustannukset jäävät avoimiksi. Tärkeään asemaan nousee osaavan asiantuntijan käyttö hoitamassa maanalaisten asioiden kokonaisuutta, valvonta sekä tiedonhallinta.

Olemme kehittäneet tarkan ja kustannuksiltaan tehokkaan NOVEL-EM tutkimusmenetelmän vastaamaan kaivannais- ja raaka-aineteollisuuden jätealueiden vesien (pohjavesi ja pintavesi) monitoroinnin ja ympäristöturvallisuuden tarpeisiin. Mittausten etuna on hyvä soveltuvuus eri tilanteisiin, alueellinen kattavuus, kohdentaminen vesikerrokseen, nopeus ja tehokkaat huipputason mittausten prosessoinnin menetelmät. NOVEL-EM tutkimus sopii loppusijoitusalueen perustilan, toiminnan aikaisen valvonnan sekä sulkemisen jälkeisiin tarpeisiin. Mittaukset tuottavat toiminnanharjoittajalle tilannetiedon ja mahdollistavat nopean reagoinnin.

NOVEL-EM sisältää linjastot, EM ja tasavirtamittaukset, reikämittaukset, hydrologisen ja meteorologisen datan hankinnan, maaperä-kallio-pohjavesi tiedon integroinnin, kalibroinnit ja laadunvarmistukset, tuloskäsittelyn ja tilanne-muutos -raportoinnin. Tutkimuksessa hyödynnetään myös kohteen pohjavesien seurannan, näytteenoton ja malminetsinnän tukitiedot. In-house ohjelmistot GROUNDMODEL, EMDC1D, EMCONVERTER, EMPLOT ja EM3D-Tools tuottavat monikerrosmallit, 2-D ja 3-D ratkaisut, mallit ja tulosteet aina veden kemiallisiin parametreihin ja ajallisiin muutosarvoihin asti. Laskentaa ja mallinnusta voidaan ohjata olemassaolevalla maa-kallioperän tiedolla, esimerkiksi rajapinnat maatutkan kerroksiin sitoen.

NOVEL-EM on käytössä useissa kaivos- ja raaka-ainesektorin teollisissa kohteissa Suomessa sekä sitä on käytetty mm. Ruotsissa ja Saksassa. Palvelu perustuu joko kertaluonteisiin tai jatkuviin palvelusopimuksiin. Tuotteen kehitystoimintaan ovat osallistuneet rahoittajina TEKES Green Mining ohjelmassa v. 2013 - 2016 sekä EIT Raw Materials Baltic vuonna 2017 ja osana EU:n H2020 ohjelmaa.
EIT RM logo Supported by EU

NOVEL-EM toimii kahdessa päämuodossa:
- NOVEL-EM Baseline & Operational
- NOVEL-EM Operational & Post-Closure

Baseline & Operational on tarkin tutkimusmenetelmä, mikä sopii tilanteisiin, jolloin ympäristöseuranta aloitetaan ennen käyttövaihetta perustilanteen kartoituksella. Operational & Post-Closure menettely soveltuu jo toiminnassa oleville kohteille sekä sulkemisen jälkeiseen ympäristön hallintaan ja tiedon hankintaan. Pintavesien laadun ja kerrostumisen kartoitus on myös NOVEL-EM mittauspalvelun käyttömuoto kuten myös puhdistumisen määrän ja tehokkuuden seuranta parannustoimissa. Ajankohtaista tietoa aiheesta löytyy myös Yritys-pääsivulta kohdan Uutisia ja aineistoja / News and materials julkaisuista.

NOVEL-EM

NOVEL-EM tekniikka sopii myös patojen rakenteen ja ulossuotaumien kartoituksen sekä patovuotojen paikallistamiseen. Lisäksi olemme kehittäneet nopeita ja tarkkoja vuotokohtien paikallistamismenetelmiä - aika kun voi olla kortilla padon suototilanteen muuttuessa. Oleellista on myös suotamisen määrä (ja haitta-aineen määrä). Tätä voidaan arvioida myös NOVEL-EM kokonaisuuden tuloksista sekä varmistaa jatkotoimena oikeaan paikkaan sijoitetulla hydrologisella mittauksella.

Esimerkkikuvat alla esittävät a) mitattua poikkileikkausta patorakenteen vieressä, mistä havaitaan useita merkittäviä suotokohtia (leakage channel) parin metrin syvyydestä alkaen sekä b) toisena kuvana tuloskartta, missä on lasketut pohjavesikerroksen ominaisvastukset (arvot alle 80 ohmm),jotka edustavat eri voimakkuuksisia suotovesien vaikutuksia maassa. Ominaisvastukset voidaan muuntaa edelleen joko määritetyin tai kirjallisuuden maalajitiedoin vesien pitoisuusarvoiksi. Pitoisuuksia voidaan laskea kokonaissuolaisuuksina (TDS), eNaCl, sähkönjohtavuutena (mS/m) tai ominaisvastuksena (ohmm). Mittauspisteeton merkitty ympyröin karttakuvassa b).

NOVEL-EM a)

NOVEL-EM b)

Ilman päästöjä tai pilaantumistakin maankamaran tiedonhallinnan merkitystä korostaa jo mainittu pitkä aikajänne, maan tutkimisen merkittävät kustannukset ja aineistojen moninaisuus. Maanalaisten olosuhteiden hahmottaminen vaatii osaamista - geologiset kohteet ovat kukin yksilöitään. Nykyisin usein tavattava piirre on eri toimijoiden tai toimintojen aikaansaamien ympäristövaikutusten kytkeytyminen toisiinsa.

MAAMALLI on geotietomallinnuksen palvelutuotteemme ja uusi tehokas tapa koota, yhdistää, mallintaa ja hyödyntää sekä havainnollistaa kohteesta oleva datat, tulkinnat ja yleinen tieto. Usein kohteesta olemassa oleva tieto on alihyödynnettyä - saat sii uutta tietämystä maasta vain analysointikustannuksin eli 1 + 1 on enemmän kuin 2. Tähän ovat työkaluina mallinnusohjelmat (RockWorks2020) ja niiden tarjoamat digitaaliset tietokannat, analysoinnin ja tulkinnan työkalut ja erilaiset mallinnusmetodit. Tietomallit ovat myös tärkeitä suunnitelmien tuottamisessa mm. maankäytön päätöksentekoon, varautumisessa riskeihin, kun tarvitaan nopeita toimenpiteitä ja epävarmuuksien tunnistamiseen.
Esimerkkikuva alla MAAMALLInnuksella tehdystä maan vedenjohtavuuden tilavuusmallista, alue noin 200 x 200 m. Punaiset solut ovat soran luokkaa, siniset ja violetit siltin-saven. Vedenjohtavuus on keskeinen parametri laskentaan ja analysointiin.

NOVEL-EM


Hyödynnämme eduksesi myös tutkimuslaitosten palvelut, avoimen tiedon ja geotutkimuksen uusimmat, toimivat ratkaisut.


Company Geosto Oy

Copyright © 2024 Geosto Oy, Lallintie 6, 00700 HELSINKI puh 050 5411 330 | Sivukartta / Sitemap